Janov, významný italský přístav, část 2/2

Hned ráno jsme se vypravili k nádraží. Janov působí po ránu velmi klidně a vzduch byl ještě příjemný a svěží.

Historické centrum Janova patří do seznamu světového děditství UNESCO. První pohled se však vyplatí věnovat pohledu z „vrchu“, kam se dostanete snadno pomocí funicolare vedoucí z části Zecca až na Righi zastavující v několika mezistanicích. Z nejvyšší stanice se před vámi objeví výhled na celý Janov, ať už na obří lodě a přístav nebo třeba vrcholy hor na východní straně.

Nádraží Janov, Pegli

Přístav je opravdu obrovský, rozprostírá se podél pobřeží asi 15 km a zakusuje se až dva kilometry do pevniny.

Acquario di Genova

Acquario di Genova

Centrem Janova je náměstí Piazza De Ferrari, které se nachází na pomezí staré části města a té moderní. Vznešené budovy za fontánou jsou banka a burza. Nepřehlédnutelná bíla budova je pak Teatro Carlo Felice, operní dům. U něho rozprostírají trhy se vším možným.

Acquario di Genova

Kousek od náměstí se nachází nádherné uskupení paláců na ulici Via Garibaldi. Historie sahá už do 16. století, jedná se o honosná sídla zámožných měšťanů. Původně se jmenovala ulice Strada Maggiore, pak Strada Nuova a až od konce 80. let 19. století získala název po vůdci, který získal v dějinách Itálie důležitou roli, Giuseppe Garibaldim.

Acquario di Genova

Pro milovníky historických staveb určitě stojí za zmínku i nejvýznamnější kostel Santa Maria di Castello, který je údajně nejstarším ve městě. Přídavným jménem největší se pak pyšní krásný chrám Duomo San Lorenzo, postavený z bílého mramoru a černé břidlice. Tyto stavební materiály jsou poměrně typické pro ligurské kostely. Bohužel ani jeden jsem nevyfotil z nějakého neznámého důvodu.

Až budete mít hlad, určitě stojí za to navštívit některou z pekáren a vyzkoušet focaccia alla Genovese, neboli janovskou foccaciu. Pravděpodobně se setkáte také s ligurským názvem fugàssa. Jedná se pečivo z droždí, těsto je podobné pizze, ale má více kypřidel, aby více nakynulo. Janovská verze je pouze potřená olivovým olejem, lze ji konzumovat i samotnou, často se podává k různým jídlům. Doporučuji vyzkoušet také variantu s cibulí a sýrem.

Acquario di Genova

Než jsme se vydali na vlak, abychom pokračovali dále podél pobřeží, museli jsme učinit pořádný nákup jídla pro přežití, neboť žaludek konstantně otravoval. Tentokrát jsme navštívili supermarket, který už nenabízel to kouzlo drobného krámku s milou obsluhou a levnějšími potravinami. Navíc jsme se stali obětí italských moderních technologií, které nahrazují prodavačky a člověk si musí markovat zboží sám. Nejprve jsme omylem předběhli dlouhou řadu lidí, která se téměř neviditelně a velmi chaoticky táhla přes obchod a pak jsme je ještě zdrželi neznalostí oné technologie, která nám nedovolila vzít tašku navíc. Nakonec nám pomohla kontrolující obsluha a ušetřili jsme za nějaké potraviny, protože sama si moc se systémem netykala. Italové v řadě kupodivu jen lehce zabručeli.

5 komentářů u „Janov, významný italský přístav, část 2/2“

  1. Obrovská pochvala za nádherné fotky, mě Itálie neomrzí, je to moje srdcovka.
    Pekárny, jo tak to je něco neuvěřitelného, jejich kombinace na slano či na sladko jsou boží a já jsem kolikrát odcházela přejezená jen pohledem.
    Jo i v Itálii se šetří obalový materiál, ale je to dobře, jednou nás za ty ilegelity budou další generace nenávidět.

    1. O tom ekologickém smýšlení nevím, naopak bych řekl, že to Italové moc neřeší. Jen jsem tím narážel na fakt, že mi ta modernizace pokladen nevyhovuje. Navíc se tak lidem ubírá práce.

      Děkuji :)

  2. Děkuji za milou připomínku návštěvy Janova, kam jsem se mohla díky tvému článku a fotkám zase na chvíli vrátit. Foccacia je v této oblasti opravdu víc obvyklá, než pizza. Na jihu se s ní člověk setká jen výjimečně. S markováním nákupu už jsme se také setkali, nejprve v Itálii a ted‘ už i u nás. První nákup byl pro nás zážitkem, protože jsme byli nuceni koupit více zboží, protože jsme to neuměli vymazat.
    Těším se na pokračování po Levantské riviéře. :-D

    1. Bohužel zrovna v Janově jsme toho stihli poměrně málo, ale jsem rád, že alespoň malou část jsem popsal a ukázal.

      Myslím, že se není čemu divit. Pro člověka (turistu) pizza není už dávno něčím neobyčejným, ale foccacia je opravdu dobrota :D

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.